Φρέσκο και τραγανό σπιτικό ψωμί κάθε μέρα στο τραπέζι σας με τη χρήση ενός αρτοπαρασκευαστή!
Ο αρτοπαρασκευαστής είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή για εύκολη παρασκευή ψωμιού. Εάν μόλις αποκτήσατε έναν ή θέλετε να αποκτήσετε έναν, η χρήση του είναι πολύ απλή και το ψωμί που παρασκευάζει θα κάνει το σπίτι σας να μυρίσει σαν φούρνος!
Ας δούμε μερικές βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του:
Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και πάντα να χρησιμοποιείτε υλικά τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να βάζετε τις σωστές αναλογίες.
Οι αρτοπαρασκευαστές, διαθέτουν διάφορα προγράμματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναλόγως τι θέλουμε να φτιάξουμε όπως πρόγραμμα για: λευκό ψωμί, ψωμί ολικής άλεσης, γλυκιά ζύμη, σκέτο ζύμωμα, ζύμη για πίτσα, κέικ, κ.λ.π.
Όταν φτιάχνουμε ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή η δουλειά γίνεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα. Επειδή το ψωμί ψήνεται στον κάδο του μηχανήματος, όταν το βγάζουμε έχει αυτό το χαρακτηριστικό ορθογώνιο σχήμα. Είναι τέλειο για ψωμί του τοστ αφού κόβεται εύκολα σε φέτες!
Η πιο συνηθισμένη χρήση του αρτοπαρασκευαστή είναι για να φτιάχνουμε ψωμάκι. Ας δούμε μερικές βασικές αρχές και πληροφορίες για το πώς φτιάχνουμε ψωμί, που βεβαίως οι περισσότερες ισχύουν και για τις υπόλοιπες ζύμες.
Έχει μεγάλη σημασία η σειρά με την οποία θα ρίξουμε τα υλικά στον κάδο. Πρώτα βάζουμε όλα τα υγρά (λάδι, λιωμένο βούτυρο, νερό), μετά τα στερεά (αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη) και τελευταία τη μαγιά. Προσοχή θέλει να μην έρχεται σε επαφή η μαγιά με το αλάτι.
Αφού ξεκινήσει η διαδικασία του ζυμώματος, ανοίξτε το καπάκι και δείτε πώς είναι το ζυμάρι. Αν δείτε ότι είναι στεγνό και ο αρτοπαρασκευαστής “ζορίζεται” τότε θα προσθέσετε λίγο νερό (μια κουταλιά κάθε φορά) μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική μπάλα. Αντίθετα αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει πολύ και είναι πιο υγρή απ΄ όσο πρέπει τότε θα ρίξετε λίγο αλεύρι (πάλι μια κουταλιά τη φορά).
Μην παραλείπετε τη ζάχαρη γιατί σε συνδυασμό με τη μαγιά βοηθάνε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μέλι αλλά όχι με οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο γιατί μετά δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
Αν δείτε ότι η ζύμη ενώ είχε φουσκώσει ωραία, κατά την διάρκεια του ψησίματος παθαίνει καθίζηση, τότε την επόμενη φορά χρησιμοποιήστε λιγότερη μαγιά ή λιγότερη ζάχαρη (ή και τα δύο).
Τα ψωμιά ολικής δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Όταν όμως φτιάξετε λευκό ψωμί και δεν φουσκώσει τότε ίσως φταίει κάποιο από τα ακόλουθα: α. δεν βάλατε αρκετή μαγιά β. η μαγιά είχε ξεθυμάνει γ. βάλατε περισσότερο αλάτι απ΄ όσο έπρεπε (το επιπλέον αλάτι εμποδίζει τη ζύμη να φουσκώσει).
Μπορούμε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος να προσθέσουμε υλικά όπως σταφίδες ή ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά αφού ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο (συνήθως επαναλαμβάνεται τρεις φορές).
Για λευκό ψωμί χρησιμοποιούμε αλεύρι για ψωμιά ή ζυμωτό το οποίο είναι αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Αυτό γίνεται γιατί η υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη και πρωτεΐνη κάνουν αυτά που φτιάχνουμε, ελαστικά, αφράτα και τραγανά!
Ξεκινήστε λοιπόν να φτιάχνετε το δικό σας ψωμί επιλέγοντας τον Αρτοπαρασκευαστή που σας ταιριάζει!
|